2 Replies to “Eye Candy for Today: Gossaert’s Merchant”

  1. K (C) arel van Mander, biographer of Early Netherlandish painters and Netherlandish artists in his ‘Schilder-boeck’, wrote the life of Ioan de Mabuse, Iannijn or Ian de Mabuse, as Jan Gossaerts was known centuries ago, stating that even the famous Albrecht Dürer came to Middelburg to admire his huge Altarpiece in a church that was lost by a lightning strike.
    http://www.dbnl.org/tekst/mand001schi01_01/mand001schi01_01_0208.php

    “Vervolgens bespreekt hij zijn werken, waarvan ‘het besonderste en vermaerste stuck van hem ghedaen’ is het altaarstuk voor de abdij te Middelburg, dat zo groot was dat het bij het openen moest wordt geschraagd en waarvoor Albrecht Dürer uit Antwerpen kwam om het ‘met groot verwonderen’ te zien. Het altaarstuk, met voorstelling van de Kruisafneming, is verloren gegaan door een blikseminslag waarbij de hele kerk werd vernietigd.” http://rkdmonographs.preview.angelfish.altcontrol.nl/b.-geannoteerde-lijst-van-genoemde-kunstenaars-per-stad/b.-3.-lijst-van-kunstenaars-in-stadsbeschrijvingen-1600-1850/6.6.32/#5

Comments are closed.